Za nami je že peti kritiški simpozij, ki ga tradicionalno organiziramo z LUD Literatura, prijazno pa nas je 21. septembra gostila Trubarjeva hiša literature. In na katero temo smo se osredotočili letos? Delo kritičarke oziroma kritika je v zadnjih letih doživelo kar nekaj sprememb, a stalnica nemara ostaja predvsem ena – naloga kritike je refleksija umetnosti v družbi.

Kritiški prostor se je v revijalnih, časopisnih in televizijskih medijih skrčil, zato pa je vidno narasel na spletu, kjer ostaja vloga kritike v poplavi kulturne in umetniške produkcije toliko bolj relevantna. Če sklepamo po nastanku številnih novih spletnih revij, blogov, video kritik in esejev, mnenjskih notic in komentarjev, se zdi, da potreba po refleksiji še nikoli ni bila večja. Prav zato je odsotnost kritika v javnem diskurzu, ko gre za kulturo in umetnosti, precej presenetljiv. So se vloge, naloge in vidnost kritike spremenile zaradi predrugačenega položaja umetnosti in kulture v družbi?


Zdi se, da umetnost še nikoli prej ni bila tako dostopna, njena refleksija pa tako razpršena, podvržena zahtevam trga ter interesov tako avtorjev kot založnikov. Legitimnost kritike se zdi ujeta med nenehnim bojem za pravico do osebnega mnenja in preživetveno PR strategijo.


Kaj tovrstno preoblikovanje pomeni za poklic kritičarke oziroma kritika? Kako se prilagoditi novemu položaju? Ali pa nam gre tako dobro, da lahko kritiziramo brez kritike? Kako nove okoliščine prilagoditi kritiki v prid? Kako torej s pisanjem kritik (in od njih) živeti, ne le preživeti?

Na vprašanja so odgovarjali mednarodni gostje, med njimi eden največjih poznavalcev slovenskega knjižnega polja Andrej Blatnik, Stritarjeva nagrajenka Diana Pungeršič, filmska kritičarka Jasmina Šepetavc in gledališka kritičarka Pia Brezavšček ter madžarska kritika Dávid Zelei in Natália Kovács z nemškima kolegoma, recenzentoma Matthiasom Kneipom in Kristofferjem Patrickom Cornilsom. Njihove prispevke boste lahko prebrali na spletni strani ludliteratura.si.

 

Fotografski utrinki iz simpozija. Avtorica fotografij je Ana Geršak.

  • Uvodni-nagovor-vodje-festivala-Andreja-Hocevarja
  • Nemki-kritk-Kristoffer-Patrick-Cornils
  • Madarska-kritiarka-Natalia-Kovacs
  • Nemki-kritik-Matthias-Kniep
  • Radovedno-obinstvo-Foto-Ana-Gerak

Simple Image Gallery Extended