1. mednarodni kritiški simpozij

Umetnost kritike 2020: Kaj je kritika?

Ljubljana, 3. 12. – 4. 12. 2020

Mednarodni kritiški simpozij in mednarodno srečanje literarnih in umetnostnih kritičark in kritikov

 

V zmesi družbenega, metodološko-teoretskega in publicističnega ima sodobno kritiško besedilo mnogo obrazov in oblik. Laični bralec jo danes v skrajšani obliki najpogosteje srečuje na obrobju časopisnih strani in spletnih portalov, ki so ostali zavezani kulturi in umetnosti, strokovni jo bere in objavlja v revijah, ki vztrajajo pri bolj poglobljeni refleksij sodobne literarno-umetniške produkcije. Skoraj zagotovo pa je mogoče trditi, da prostor kritike ni prostor, v katerega bi potencialni naslovnik vstopal naključno.

Širši laična in strokovna javnost kritiško besedilo skoraj vedno iščeta ciljno. A kaj pričakujeta od kritike? Poljudnost ali vednost? Jasne predloge za branje in ogled umetniške produkcije ali obširne razprave o obravnavanem delu. Kaj je kritika v očeh njene avtorice ali njenega avtorja in kaj naj bi bila v očeh bralke ali bralca, v primeru otroške in mladinske književnosti pa tudi starša? Kritiki formalno podobna besedila, kot so promocijska besedila založb in institucij, spletni zapisi knjižnih vplivnežev, mnenja in ocene literarno-umetniških del z družbenih omrežjih, digitalni bralki in bralcu vsaj delno razrešijo dilemo »dobro/slabo«. Avtorice in avtorji kritik se vsekakor zavedajo, da prav ta besedila v potrošniško naravnani družbi za širšo javnost pogosto nadomeščajo argumentirano kritiško oceno. Si torej vsi udeleženi v procesu vrednotenja umetnosti res želijo razširitve kritiškega prostora in diskurza? Ali kot širša družba sploh vemo, kaj je umetnostna kritika? Je danes še mogoče razumeti kritiko kot argumentirano besedilo, ki nudi bralstvu širši vpogled v literaturo, umetnost in družbo? In ki zmore preseči tudi nacionalne meje publicistike?

Mednarodni udeleženci bodo v  sklopu dveh podtem simpozija – »Kritika mladinske književnosti« (v luči mednarodnega knjižnega sejma v Bologni) in »Kritika slovenske književnosti v tujejezičnih okoljih« (v povezavi s predsedovanjem Slovenije v EU in prihodnje predstavitve na knjižnem sejmu v Frankfurt) – v prispevkih in diskusijah raziskovali potencial kritike slovenske in tuje literarne, pa tudi širše umetniške produkcije.

 

POZIV: Slovenske kritičarke in kritike prijazno vabimo k prijavi na mednarodni kritiški simpozij, da s svojimi kritiškimi prispevki sodelujejo v širšem javnem diskurzu o literaturi in umetnosti. Umetnost kritike je kritiško srečanje, ki bo tudi letos poskušalo razgrniti odgovore in poglobiti refleksijo kritike in umetnosti. Ponuja edinstveno priložnost za srečanje raznolikih kritiških glasov z vseh področij umetnosti, ki jim je skupno prevpraševanje prakse kritiške misli.

V skladu z zgornjim ekspozejem vas vabimo k prijavi prispevka na krovno temo »Kaj je kritika?« in/ali podtemi »Kritika mladinske književnosti« in »Kritika slovenske književnosti v tujejezičnih okoljih«. Povzetek (do 2000 znakov s presledki) pošljite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. do 15. OKTOBRA 2020. 

  

Za simpozijski del kritiškega srečanja bomo med prispelimi povzetki izbrali 4 besedila slovenskih kritičark in kritikov. Trije udeleženci simpozija pa bodo izbrani iz tujine.  Rok za oddajo prispevkov (do 30.000 znakov s presledki) na podlagi izbranih povzetkov je 10. NOVEMBER 2020. Priprava prispevkov s predstavitvijo na simpoziju je honorirana.

 

Vodji simpozija: Aljaž Koprivnikar in Maša Pfeifer

Vsebinska zasnova in pomoč: Ana Geršak in Tanja Petrič

Organizator: Društvo slovenskih literarnih kritikov

 

Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.