Mnogi avtorji bi si po oddaji prvopisov želeli resnejše obravnave in več konstruktivnih nasvetov, s pomočjo katerih bi se lahko izognili pripovednim nedoslednostim, odvečnostim in nedomišljenostim. Pri Društvu slovenskih literarnih kritikov smo si tako zamislili projekt »Drugo mnenje«, ki bi literarni kritiki in njenim najbolj upoštevanja vrednim predstavnikom vrnil vpliv in težo že v fazi pred oddajo besedila v tisk. Projekt je namenjen vsem avtorjem, ki bi (poleg urednikovega mnenja) radi o svojem delu izvedeli še kaj več, se posvetovali še s kom, ki bi radi pridobili še dodatne sugestije in objavili čim bolj premišljena in izpopolnjena besedila, pa tudi tistim, ki verjamejo v svoj knjižni projekt, pa na založbah zaradi neuveljavljenosti niso bili deležni resne obravnave. Uveljavljeni slovenski literarni kritikov bi tako s svojimi nasveti, pripombami in sugestijami sodelovali s sedmimi slovenskimi avtorji, ki bi se želeli pred izidom srečevati in posvetovati z izkušenimi kritiki.


Ker v DSLK premoremo kar nekaj članov z oprijemljivimi izkušnjami v sferi založništva, tudi na zelo občutljivem področju urejanja literarnih besedil, bomo s projektom poskušali njihovo znanje in izkušnje uveljaviti že v sklepni fazi avtorskega ustvarjalnega procesa in ne šele po knjižnem izidu. Najprej bomo izvedli razpis, s katerim bomo zb(i)rali prijave avtorjev, ki bi si želeli tovrstnega sodelovanja, svoje poglede in predloge pa bomo pripravljeni deliti tudi z uredniki, ki bi si v svojem strokovnem razvoju želeli več srečevanj različnih mnenj, več soočenj pogledov in bolj dinamičnega ustvarjalnega procesa. Na razpisu bi izbrali pet besedil petih avtorjev, ki bi imeli po zaključenem razpisu možnost sodelovati z enim izmed ponujenih kritikov/urednikov po njihovem lastnem izboru. Avtorji bi tako dobili dragoceno priložnost, da svoja dela pred oddajo v tisk ponudijo v temeljito branje kar najbolj kompetentnemu bralcu literarnih besedil.

S pomočjo Javne agencije za knjigo, ki ki je projekt sofinancirala, smo v preteklih letih omogočili sodelovanje naslednjim dvojicam:

# 2017:
- Gabriela Babnik z romanom, urednikoval je kritik Urban Zorko,
- Nika Švab z dramo, urednikovala je kritičarka Dijana Matković,
- Andrej Blatnik z zbirko kratke proze Ugrizi (LUD Literatura), urednikovala je kritičarka Mojca Pišek,
- Cvetka Bevc z mladinskim romanom Božiček v ušesu (Pivec), urednikovala je kritičarka Veronika Šoster,
- Gašper Malej s pesniško zbirko Pod tisto celino (Center za slovensko književnost), urednikovala je kritičarka Ana Geršak.

# 2016:
- Ana Schnabl s prozo, urednikoval je kritik Urban Vovk,
- Esad Babačić s prozo, urednikovala je kritičarka Tanja Petrič,
- Petra Kolmančič s pesniško zbirko Tretja oseba dvojine (Pivec), urednikovala je kritičarka Mojca Pišek,
- Mirana Likar s prozo, urednikoval je kritik Matej Bogataj,
- Alenka Jovanovski s poezijo, urednikovala je kritičarka Petra Koršič,
- Stanka Hrastelj s prozo, urednikoval je kritik Jernej Županič.

# 2015:
- Mirana Likar z romanom Babuškin kovček (Modrijan), urednikoval je kritik Žiga Rus,
- Ana Schnabl z zbirko kratkih zgodb Razvezani (Beletrina), urednikoval je kritik Urban Vovk,
- Ana Svetel s prozo, urednikovala je kritičarka Mojca Pišek,
- Lara Paukovič z romanom Poletje v gostilni (Beletrina), urednikoval je kritik Urban Zorko,
- Cvetka Sokolov z mladinskim romanom Vsak s svojega planeta (Miš), urednikoval je kritik Blaž Zabel,
- Aljaž Koprivnikar s poezijo, urednikovala je kritičarka Petra Koršič,
- Katja Gorečan z dramo, urednikovala je kritičarka Dijana Matković.